Nordmenn elsker wok, både fordi det er sunt, godt og enkelt å lage.
Småbarnsmammaen Gigi Wu (36) bruker ofte en frossen Wok-blanding fra Findus som utgangspunkt når hun skal lage middag i hverdagen.
- Jeg synes det er veldig praktisk med en frossen wok-blanding, og har alltid noen pakker på lur. Da kan jeg bruke akkurat det jeg trenger, og legge resten tilbake i fryseren, slik at jeg slipper å kaste mat.
Gigi har tre tips som setter ekstra piff på woken:
1. Husk høy varme fra start.
2. Tilsett fersk krydder i panna.
3. Hoisin, soya og oystersaus setter alle en god piff på smaken.
- Jeg er veldig fan av å tilsette ingefær, chili og hvitløk i panna før jeg har i grønnsakene. Da får jeg mye mer aroma ut av maten. Hvis jeg ønsker enda mer smak, hender det også at jeg tilsetter litt gressløk mot slutten av steketiden. Det er supergodt!
Grønnsakene pleier hun å steke på høy varme, da blir de sprøest!
- Barna mine elsker når det knaser litt ekstra. Et annet godt tips er å velge en frossen wok-blanding som inneholder vannkastanjer, sier Gigi.
Gigi anbefaler at du også prøver deg frem blant de mange spennende og smakfulle sausene som finnes til wok.
- En god wok-saus er gjerne fyldig, slik at den ligger godt rundt nudlene og grønnsakene. Min favorittsaus er Hoisin- saus, men du kan også bruke Oyster-saus eller Padthai-saus.
- Du kan også gjerne bruke en vanlig soya-saus. Det er noe som de aller fleste har på kjøkkenet sitt hjemme, sier Gigi.
For de som ønsker en enda enklere vei til målet, finner du også frosne wok-blandinger fra Findus med tilsatt saus i posen. Da trenger du bare steke alt i 5 min, så er det klart. Finn din favoritt blant Hot Red Curry Wok og Creamy Coconut Wok.
Gigi lager som regel ris eller nudler ved siden av, og steker opp kjøtt, som hun blander i woken.
- Stek opp kjøttet i forkant, og ha i blandingen når grønnsakene er klare. Det er lett, raskt og utrolig godt.
Prøv en av disse velsmakende wok-blandingene:
«En fargerik wok gir økt matlyst hos både små og store»
Når maten skal på bordet, har Gigi et siste råd til alle hobbykokker:
- Vi spiser jo gjerne med øynene, og ser maten innbydende ut på tallerkenen, gir det ofte større matlyst. Prøv gjerne litt koriander på toppen av retten når du serverer den. Jeg elsker det!
1 pakke Wok Classic grønnsaksblanding
400 gr kyllingkjøttdeig
200 gr SantaMaria eggnudler
200 ml
SantaMaria Pad Thai-saus
1 fedd hvitløk
chili
1 stk limebåt
sesamolje
Stek kyllingkjøttdeigen sammen med hakket hvitløk i en varmpanne m/nøytral olje.
Smak til med sesamolje, hakket chili og frisk presset lime, mot slutten av steketiden.
Kok nudlene i fosskokende vann i 4 min, hell av vannet og klipp opp nudlene grovt.
Stek Wok Classic i en wokpanne i nøytral olje.
Tilsett den stekte kyllingkjøttdeigen i wokblandingen, hell over en pose Pad Thai-saus fra Santa Maria, og de kokte nudlene. Bland godt og gi det et lite oppkok så retten blir varm.
Server med frisk koriander og en limebåt.
1 pakke Wok Classic grønnsaksblanding
400 gr strimlet svinekjøtt
3 ss soyasaus
2 ss honning
1 ss ketchup
1-2 ts sambal oelek (evt. currypaste eller chilisaus)
1 stk finhakket hvitløksfedd
4 porsjoner nudler
Kok nudler etter anvisning på pakken.
Stek det strimlede svinekjøttet i litt rapsolje i en wok-eller stekepanne. Ta kjøttet opp av pannen og legg det til side.
Bland alle ingrediensene til honningsausen i en bolle.
Ha de dypfryste wok-grønnsakene i stekepannen og stek 6-8 minutter.
Når wokblandingen er nesten ferdig, tilsetter du svinekjøttet, de kokte nudlene og honningsausen.
La alt bli varmt og server.
1 Wok Frisk - litt sterke wokgrønnsaker
4 porsjoner ris
400 gr kylling
1 ss olje
2 ss soya
1 stk lime
1 ts sesamolje
2 fedd hvitløk
1 ss ingefær
1 ts srirachasaus (finhakket chili eller annenchilisaus)
Kok ris etter anvisning på pakken.
Skjær kyllingen i strimler. Varm en stekepanne til medium varme og stek kyllingen i pannen med litt olje. Ta kyllingen ut av pannen.
Finhakk ingefær og hvitløk, og ha i en skål sammen med soyasaus, sriracha, sesamolje og saften av en lime.
Wok grønnsakene på høy varme i 5-6 min.
Tilsett kyllingen og sausen i stekepanna og la putre et par minutter. Server med nykokt ris. God middag!
Ha gjerne en kanelstang og et par kardemommefrø i kjelen sammen med risen. Det gir en god, eksotisk smak!
1 pose Findus Creamy Coconut Wok
200 gr kylling
2 dl basmatiris
1 stk liten løk
1 ts revet ingefær
1/2 ts kanel
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts kardemomme
1 terning grønnsaksbuljong
ca. 3 dl vann rapsolje
Kutt opp løken i terninger og finhakk ingefær. Ha litt rapsolje i en kjele, og tilsett løken. Fres blankt og rør inn krydderet ingefær og risen. La surre et par minutter.
Hell over grønnsaksbuljong utblandet i ca. 2,5 dl vann (etterfyll vann ved behov). Kok til risen er mør.
Kutt opp kyllingen i strimler og stek i litt rapsolje i en stekepanne. Sett til side.
Varm litt olje i en stekepanne og ha i wok med saus.
Stek på høy varme til sausen har smeltet. Rør jevnt underveis. Skru ned til middels varme og stek videre i ca. 5-6 minutter. Ha stekt kylling tilbake i panna det siste minuttet.
Server wok og saus med kylling og den krydrede risen. Håper det smaker!
Topp gjerne med koriander, cashewnøtter, lime og en dæsj soyasaus.
1 pose Findus Hot Red Curry Wok
200 gr kylling
2 porsjoner nudler
1-2 karri
soyasaus
rapsolje
Kok nudler etter anvisning på pakken.
Stek kylling i litt rapsolje i en stekepanne, og sett tilside.
Ha litt rapsolje i stekepanna og ha i nudlene og et godt dryss karri. Stek under omrøring i noen minutter.
Varm litt olje i en ny stekepanne og ha i wok med saus. Stek på høy varme til sausen har smeltet. Rør jevnt underveis. Skru ned til middels varme og stek videre i ca. 5-6 minutter. Ha stekt kylling tilbake i panna det siste minuttet.
Server wok og saus med kylling og nudler. Topp med litt soyasaus ved servering. Håper det smaker!
Topp gjerne med vårløk og skvis over litt lime. For ekstra sting kan du toppe med litt finhakket chili!